Opleiding: Bachelor
Locatie: Leeuwarden
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Forensisch Laboratoriumonderzoek (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Aanmelden

Dagelijks in het nieuws: milieudelicten, dierenmishandeling, voedselfraude, criminaliteit. Stuk voor stuk misdrijven die onze leefomgeving en voedselvoorziening in gevaar brengen. Wil jij helpen dit tij te keren? Tijdens de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek word je forensisch onderzoeker, analist of adviseur in voeding, mens, dier, plant en milieu. Je bent veel op het lab te vinden voor zowel biologisch als chemisch werk. Van DNA-onderzoek tot afvalstoffendetectie dus.

Hbo Forensisch onderzoek in beeld

Waarom deze Forensisch onderzoek-opleiding?

  • Je staat midden in de actualiteit van milieu-, voedsel-, mens- en natuurdelicten.
  • In de studie pak je een combi beet van biologisch en chemisch laboratoriumwerk. En dat voor mens, dier, plant, voeding en milieu. Daardoor kun jij straks legio kanten op in het forensische werkveld.
  • Uniek aan de opleiding is dat ‘biologie’, ‘chemie’ en ‘forensisch’ hier samenkomen. Niet alleen in de boeken, maar vooral ook tijdens heel veel labwerk.
  • Je werkt met supergeavanceerde onderzoeksapparatuur. Zoals apparaten waarmee je chemicaliën in afvalwater kunt opsporen, of DNA op bankbiljetten.
  • Met die forensische onderzoeken kun je uiteindelijk een wezenlijke bijdrage leveren aan een betere, gezondere en veiligere leefomgeving en voedselvoorziening.

Dit ga je leren
Unieke combi van collegezaal en lab

In de eerste 2,5 jaar van je opleiding Forensisch onderzoek combineer je de theorie uit de collegezaal met de praktijk op het lab. Daarbij werk je vaak met studiegenoten aan een groepsopdracht, zodat ook ‘samenwerken’ jouw tweede natuur wordt. De laatste helft van jaar 3 vul je met een minor; bij onze of een andere hogeschool. Je studie sluit je af met twee grote praktijkopdrachten: een labstage én een forensische stage, of een combinatie ervan. Concreet leer je:

  • hoe je veilig op het lab werkt;
  • hoe je daar biologische (zoals DNA) en chemische (zoals vergif) sporen traceert en analyseert;
  • wat de wetten en regels zijn, waarbinnen je je onderzoek doet;
  • hoe de forensische wereld in elkaar steekt;
  • hoe je zélf kritisch aan de slag gaat, maar ook hoe je megagoed samenwerkt (beide skills zijn tenslotte cruciaal in het werkveld).

Ontdek je forensische opleiding

Brochure aanvragen? Klik hier!

Na je studie
Analyses voor bedrijf, overheid of forensisch rechercheur

Je opleiding achter de rug? Dan kun je heel breed aan de bak in de wereld van de forensic science. Als biologisch, chemisch of forensisch analist. Dat doe je bij bedrijven of overheden, die een biologisch of chemisch lab hebben en zich met forensische zaken bezighouden. Zoals een universiteit, ziekenhuis, onderzoeksinstituut of waterschap. Met jouw lab-analyses kun je ook de recherche helpen, of een andere instantie voor forensische opsporing. 

Blijf je liever nog even studeren? Stap dan over op een master bij een universiteit. Bijvoorbeeld: Forensic Science (Universiteit van Amsterdam), Forensische Criminologie of Archaeological Sciences (Universiteit Leiden). 

Bekijk je loopbaankansen

Kom kennismaken

Smaakt deze Forensisch onderzoek-hbo op het lab naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating & aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op deze opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet: 

Meld je aan via Studielink Klik hier!