De beste tips om definities te leren voor je eindexamens: deel 4

Examens leren betekent vooral: heel veel examens oefenen. Toch kom je er niet onderuit om ook definities te moeten leren. Véél definities. En dan heb je ook nog eens de idioomlijsten voor je talen. Een flinke klus! Daarom hebben we slimme tips voor je op een rij gezet die jou tijd besparen en het leren iets leuker (of minder vervelend) maakt. Deze keer deel 4: slimme trucs om flashcards snel te leren. 

De beste tips om definities te leren voor je eindexamens: deel 4

Het hele doel is om de flashcards zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te kennen. Hier komen we terug op het verrijken van informatie om het op te slaan in je langetermijngeheugen (waar we in dit artikel meer over uitleggen). Want je hoeft de flashcards niet alleen maar saai stuk voor stuk te herhalen. Er zijn een aantal slimme hacks om de informatie nog sneller op te slaan. Hieronder lees je onze top 3. 

1. Gebruik geluid, dus leer hardop

Zoals we in dit artikel al omschreven: hoe meer zintuigen je gebruikt bij het leren, hoe sneller je de informatie opslaat. Gebruik dus geluid en spreek de vragen en antwoorden hardop uit. Hierdoor krijgt de definitie die je moet leren een nieuwe dimensie én blijft het dus beter hangen.

2. Leer de kaartjes twee kanten op

Vraag en antwoord, antwoord en vraag. Als je dit kunt ken je de stof echt door en door, met als gevolg dat het kaartje snel naar de laatste stapel kan. Die zie je bijna een week niet meer terug!

3. Beweeg terwijl je leert

Neem de stapel kaartjes mee en wandel rond terwijl je ze herhaalt. Beweging stimuleert namelijk ook enorm je vermogen om informatie op te slaan. Je kunt als je wandelt écht beter nadenken. De Griekse filosofen hielden hun colleges niet voor niets wandelend. En heb je wel eens gemerkt dat als je een lastig telefoongesprek moet voeren, je van nature al wilt opstaan en rondlopen? 

Zorg voor jezelf

De Samengevat, het maken van de kaartjes, het leersysteem en de kleuren zijn allemaal uitstekende hulpmiddelen om goed en snel heel veel examenstof te leren. Maar onderaan de streep moet jij het doen. Zorg dus goed voor dat knappe brein van je, die moet namelijk een topprestatie leveren de komende tijd. 

Dit betekent dat je mentaal in goede conditie moet zijn. Als je moe bent leer je slechter. Heb je niet goed gegeten? Ook dan leer je slechter. Zit je alleen maar binnen en beweeg je amper? Yup, leren gaat slechter. 

Houd dus je eigen gezondheid (en vooral de gezondheid van je hersenen) in de gaten. De heilige drie-eenheid bestaat uit voldoende slapen, goed en gezond eten en minimaal een half uur per dag bewegen. Zorg voor een ritme en hou je hieraan. Je brein is je dankbaar en jij jezelf uiteindelijk ook als je dat diploma in je handen krijgt. 

Pomodoro techniek

Los van eten, slapen en bewegen hebben we nog een aantal bonustips voor je. Ten eerste zijn we erg fan van de Pomodoro techniek als je heel veel stof moet leren. Deze slimme tijdsindeling zorgt ervoor dat je focust op één taak, maar wel precies lang genoeg om nog effectief te leren. Zit je hoofd helemaal vol en zie je het even niet meer zitten? Maak dan een braindump. Schrijf alles, maar dan ook alles wat er in je opkomt op een groot vel. Haal het uit je hoofd en zet het op papier. Dat geeft ontzettend veel rust. Het gaat erom dat je ruimte maakt in je hoofd zodat er weer nieuwe informatie bij kan. Bijvoorbeeld die stapel flashcards met definities! 

Dus, samengevat (see what we did there?): koop die Samengevat, haal de definities eruit, schrijf ze op flashcards en leer deze op een slimme manier. Zo heb je dat onderdeel van je eindexamen in ieder geval meer dan voldoende voorbereid. Blijft over: heel veel examens oefenen. Gebruik daarvoor de Examenbundel en je hebt het ultieme dreamteam om je diploma te halen. Zet hem op!

Pssst... benieuwd naar meer tips? Lees dan ook deel 1, deel 2 en deel 3