Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen

Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen

In opdracht van het ministerie van OCW

"Docenten slepen al een week met grote kartonnen dozen door de school," vertelt Rixt (17). Nee, geen examenstunt of toneelstuk, maar het zijn dozen vol coronatesten. Zelftesten worden gratis uitgedeeld aan alle scholieren. Dit is om te zorgen dat scholen weer veilig open kunnen. Waarom het belangrijk is dat je twee keer per week test, lees je in dit artikel.

Ein-de-lijk, sinds maandag 7 juni zijn de scholen weer volledig open. Zonder afstand, maar met gratis zelftesten. Testen is niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden om jezelf twee keer per week te testen.

Minder quarantaine

Als het toch niet verplicht is, waarom zou ik het dan doen? Vrijwillig een stok in je neus roeren, lekker is dat. Het antwoord is simpel. Hoe meer je test, hoe minder besmettingen er zullen zijn. Hoe minder besmettingen, hoe minder vaak je in quarantaine moet.

Quarantaine, daar zit namelijk niemand op te wachten. Weer uren voor je laptop naar een docent kijken die om de haverklap vastloopt of de 'unmute' knop niet kan vinden. Geen klasgenoten naast je om daar grappen mee te maken of om mee te kletsen. Dan kan je beter even snel een testje doen, zodat de besmettingen laag blijven, dan elke week dát weer te moeten doormaken.

Door met het leven

Jonathan (18) is ook helemaal klaar met online les: "Die online lessen zijn echt tijdverspilling. De eerste tien minuten is de docent bezig met 'is iedereen er?' en 'hoort iedereen mij?'. Ik mag helaas nog niet volledig naar school, maar als ik ga, dan test ik." Waarom Jonathan test? "Waarom niet, ik heb die dingen gekregen en ik heb er geen last van om het wel te doen."

Ook Rixt test twee keer per week: "Als jezelf testen ervoor zorgt dat we allemaal weer veilig naar school kunnen, vind ik het geen probleem om te doen. Het is ook fijn als je negatief test. Ik ben negatief, top, nu kan ik weer door met mijn leven."

Risicogroepen beschermen

Het is niet alleen vervelend voor jou, weer in quarantaine moeten, het is ook nogal zuur voor al je klasgenoten, je docent en je ouders. Wij zijn jong en worden misschien niet super ziek van corona, maar docenten en ouders lopen meer risico om echt ziek te worden. Misschien heb jij wel een klasgenoot met een ouder die veel risico loopt om op de IC te belanden, omdat ze bijvoorbeeld hartpatiënt zijn. Ongetwijfeld zijn zij super gespannen dat de school weer open is. Door even een testje te doen, kan je zorgen dat zij veilig blijven.

Geen pijn

Een test doen kost ook weinig moeite. Je duwt het staafje in je neus, doet 'm daarna in de vloeistof en druppelt het op het testplaatje en klaar is kees. Kost hooguit drie minuutjes, plus een kwartiertje wachten.

Fay (17) vindt het testen geen gedoe: "Ik zou het geen probleem vinden om twee keer per week zo'n test te doen." Er wordt vaak gezegd dat testen pijnlijk is, maar dat valt best mee, vindt Jonathan: "Ik vind die dingen best lachen eigenlijk. Het kietelt een beetje."

Geen klachten, toch testen

Zelfs als je geen klachten hebt, is testen toch het beste. Je kan namelijk toch corona hebben en anderen besmetten, terwijl de klachten pas een paar dagen later komen. Sommige mensen krijgen überhaupt nooit klachten, maar kunnen het wel verspreiden. Daarom is het juist handig om twee keer per week even een zelftest te doen, met of zonder klachten, om te voorkomen dat je hele klas straks corona krijgt van jou.

Testen is eigenlijk net als tandenpoetsen, het is niet per se leuk, maar je moet het voorlopig gewoon even doen.

Twijfel jij in welke situaties je je moet laten testen? Check de website coronaconflict.nl.

Gepubliceerd op 14 juni 2021