Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De meestgestelde vragen over studeren bij Defensie

De meestgestelde vragen over studeren bij Defensie

Scholieren.com

Doe je vwo en ben je op zoek naar een studie die meer biedt dan de standaard hoorcolleges en werkgroepen? Verdiep je dan eens in een universitaire studie bij Defensie. Zij zoeken vwo'ers met doorzettingsvermogen, die zich in ongeveer 4 jaar willen laten opleiden tot officier. Na je afstuderen, krijg je direct de leiding over jouw team. In dit artikel beantwoorden we de meestgestelde vragen over studeren bij Defensie. 

Nu al interesse? Meld je aan voor de webinar of infodag en ontdek of werken bij Defensie iets voor jou is

1. Wat is een officier?
Defensie beschrijft een officier als 'een militair met de rang van tweede luitenant of hoger.' Als officier bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee geef je leiding aan een team van militairen en neem je belangrijke beslissingen. Je bent verantwoordelijk voor een groep militairen en je bent specialist binnen je eigen vakgebied. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan technici, geneeskundige professionals of collega’s in gevechtsfuncties. Je houdt je ook bezig het opleiden van je personeel en het is jouw taak om hen te motiveren, bijvoorbeeld tijdens (internationale) oefeningen en uitzendingen.

2. Hoe word je officier?
Officier word je door de Officiersopleiding te volgen bij Defensie, dit is een geaccrediteerde bacheloropleiding op universitair niveau. Als je van de middelbare school komt, heb je een vwo-diploma nodig. De opleiding duurt in totaal 4 jaar (in enkele gevallen 5 jaar). Daarna komt je Vaktechnische opleiding, die afhankelijk van je functie tussen de 3 en 12 maanden duurt. In principe kun je met elk profiel officier worden. Voor sommige technische officiersfuncties heb je Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek nodig. Solliciteren naar een officiersfunctie kan vanaf 17 jaar.

Heb je een havo-diploma of een hbo-propedeuse? Ook dan zijn er mogelijkheden. Met een havo-diploma kun je bijvoorbeeld officier worden binnen het vakgebied van: vliegen/luchtgevechtsleiding/meteorologie of luchtverdediging. Denk aan functies als Officier Vlieger of Officier Luchtgevechtsleider. Met een hbo-propedeuse kun je ook officier worden, mits je vwo-certificaten hebt voor bepaalde vakken. Met een vmbo- of mbo-diploma kun je geen officier worden, maar zijn er wel genoeg andere mogelijkheden bij Defensie.

3. Welke studies kun je bij Defensie doen?
Defensie biedt drie bachelorstudies op universitair niveau: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie. Er zit een campus in Den Helder (Koninklijke Instituut voor de Marine) en in Breda (Koninklijke Militaire Academie). Je studiekeuze bepaalt waar jij je bachelor zult volgen.

4. Hoe zwaar is de Officiersopleiding?
Iedereen ervaart de Officiersopleiding natuurlijk anders. Als officier is leidinggeven belangrijk en hier word je goed op voorbereid tijdens je opleiding. Je leert ook de basisvaardigheden waarover elke militair moet beschikken, zoals schieten en marsen en je gaat geregeld op bivak om alles in de praktijk te brengen. In onderstaande video zie je hoe eerstejaars studenten de opleiding ervaren.


De hele YouTube-serie van Learn to Lead bekijk je hier.

5. Hoe is het studentenleven?
Als officier in opleiding ben je naast militair natuurlijk ook student. Er is een studentenvereniging voor de cadetten: het Cadettencorps en eentje voor de adelborsten: het Korps Adelborsten. Doordeweeks woon en studeer je op de campus in Breda of Den Helder. Overdag volg je de onderdelen die horen bij je studie, maar je hebt ook genoeg tijd om te sporten, af te spreken met medestudenten of de stad in te gaan. In het weekend mag je uiteraard naar huis.

6. Ga je als officier altijd op uitzending?
Als militair kan je uitgezonden worden. Of jij daadwerkelijk tijdens je loopbaan een uitzending meemaakt, is moeilijk te voorspellen. Maar vraag het iedere officier die het heeft meegemaakt en je zult altijd hetzelfde antwoord krijgen: een uitzending is een bijzondere periode waarin je unieke werk- en levenservaring opdoet. Je leert er heel veel van, zowel op professioneel als persoonlijk gebied.

7. Hoe weet je of je geschikt bent om officier te worden?
Voor elke officiersfunctie gelden specifieke eisen. In ons selectieproces kijken we of jij over de juiste mentale en fysieke vaardigheden beschikt om te kunnen beginnen aan de Officiersopleiding. Je moet in ieder geval een gezonde dosis doorzettingsvermogen hebben. Je hoeft geen geboren leider te zijn, maar als je vaak het voortouw neemt bij beslissingen, zal dat zeker helpen. En wat je niet kunt, zullen wij je leren.

8. Hoe meld ik me aan voor een studie bij Defensie?
Je aanmelden voor een studie bij Defensie gaat nét iets anders. Omdat je na je studie meteen start in de rol van officier, solliciteer je voordat je begint met studeren naar een specifieke functie. Denk aan Officier Luchtgevechtsleiding, Officier ICT Manager of Officier Bouwtechniek. Als je wilt weten welke functie bij jou past, kun je deze test doen. 

9. Klopt het dat je betaald krijgt tijdens je studie?
Als je gaat studeren bij Defensie, ontvang je vanaf dag één salaris. Dat zit zo: voordat je begint aan je studie, solliciteer je op een specifieke officiersfunctie en treed je in dienst. En als je in dienst bent, heb je natuurlijk ook gewoon recht op salaris. Dus: je volgt een studie die voor je betaald wordt en je ontvangt daarnaast ook nog eens salaris. 

10. En als je bent afgestudeerd als officier, wat dan?
Na de Officiersopleiding ga je direct aan de slag als officier. Je hebt dus meteen een uitdagende baan te pakken.

Meer weten? Lees verder op werkenbijdefensie.nl of meld je aan voor een webinar of infodag. Ontdek of werken bij Defensie iets voor jou is! 

Gepubliceerd op 1 november 2020